Οι 5 αρχές του Tae Kwon Do που μπορούν να μας ωφελήσουν στην καθημερινότητά μας


Οι αρχές του τάε κβο ντο (태권도) που κοσμούν τις σχολές των πολεμικών τεχνών υπενθυμίζουν στους μαθητές ότι ενώ η εκγύμναση του σώματος παραμένει εξαιρετικής σημασίας, η εκγύμναση του πνεύματος και η γνώση των αρχών αποτελούν θεμέλιο λίθο και απαραίτητο συστατικό για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.

Αντιπροσωπευτική πολεμική τέχνη της Κορέας και πλέον ολυμπιακό άθλημα το τε κουόν ντο (όπως προφέρεται στα κορεάτικα) (태권도)  έχει να μας προσφέρει πολλά διδάγματα τα οποία μπορούν να μας ωφελήσουν όχι μόνο σε έναν αγώνα αλλά και να επιδράσουν θετικά στην ζωή μας.Παρακάτω βλέπουμε τις βασικές αρχές του.

1. Το πνεύμα της ευγένειας 예의 (Γιε oυι)

Παρόλο που το tae kwon do δεν παύει να ανήκει στις πολεμικές τέχνες, στην καρδιά της φιλοσοφίας του βρίσκεται πάντα η ευγένεια και ο σεβασμός προς τον αντίπαλο.

2. Aκεραιότητα 염치 (Γιομτσι)

Ο ασκούμενος πρέπει να έχει την ικανότητα και την κριτική σκέψη να διαχωρίζει το σωστό από το λάθος και να έχει ηθικές αξίες .Σε ένα ντότζανγκ (태권도장) (χώρος  προπόνησης ) ή ακόμα και έξω από αυτό ο μαθητής οφείλει πάντα να είναι έντιμος , να μην παραβιάζει τους κανόνες και να ακολουθεί το πνεύμα της δικαιοσύνης.

3. Επιμονή 인내 (Ινε)

Μπορεί η αρχή να είναι το ήμισυ του παντός αλλά η συνέπεια, η υπομονή και η επιμονή είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου μας είτε αυτά είναι η κατάκτηση της μαύρης ζώνης ή οποιουδήποτε άλλου στόχου έχουμε θέσει.

4. Αυτοέλεγχος 극기 (Γκουγκί)

Ο αυτοέλεγχος δεν έγκειται μόνο στον έλεγχο των κινήσεων του σώματος αλλά και στον έλεγχο των σκέψεων μας. Ένα πειθαρχημένο μυαλό είναι απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας.

5. Ακατάβλητο Πνεύμα 백절불굴 (Μπεκτσολ μπουλγκουλ)

Η κυριολεκτική μετάφραση της αρχής αυτής είναι: Aκόμα και αν δεχθώ επίθεση εκατό φορές παραμένω ακατάβλητος. Κάποιος πρέπει να έχει το σθένος να υπερασπιστεί τα πιστεύω του και να παλέψει για αυτά. Να δίνει το 100% των δυνατοτήτων του στο ντότζανγκ (태권도장) και στη ζωή.
Επιμέλεια:Κατερίνα Μίχα

Πηγές:

https://www.taekwondonation.com/what-are-the-5-tenets-of-tae-kwon-do/

Οι 5 αρχές του Tae Kwon Do που μπορούν να μας ωφελήσουν στην καθημερινότητά μας Οι 5 αρχές του Tae Kwon Do που μπορούν να μας ωφελήσουν στην καθημερινότητά μας Reviewed by Κατερίνα Μίχα on Ιουλίου 18, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων του The Language Adventures

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το blog ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Από το Blogger.