Τι σημαίνει η λέξη 'Sassenach' στη σειρά Outlander;



Η λέξη Sassenach που ακούγεται αρκετές φορές στη σειρά 'Outlander' και αποτελεί και τον τίτλο της πρώτης σεζόν προέρχεται από τη Σκωτική Γαελική (Scottish Gaelic) λέξη Sasunnoch που σημαίνει Σάξονας. Με τον όρο αυτό οι Σκωτσέζοι αναφερόντουσαν σε όσους ζούσαν νότια της Σκωτίας δηλαδή τους Άγγλους γείτονές τους προκειμένου να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η λέξη αυτή είχε μια αρνητική χροιά και σε πολλές περιπτώσεις μπορούσε να θεωρηθεί υποτιμητική προς το πρόσωπο των Άγγλων.

Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην πλοκή, η σειρά αφορά την Αγγλίδα νοσοκόμα Claire Randall που ταξιδεύοντας στο χρόνο καταλήγει στη Σκωτία του 18ου αιώνα και βλέπει την ιστορία να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια της.

Ο συμπρωταγωνιστής της λοιπόν ο Σκωτσέζος James Fraser την αποκαλεί με τον όρο που αναφέραμε παραπάνω και που στην ελληνική μετάφραση αποδίδεται ως η 'ξένη'.

Παρόλα αυτά η λέξη στη σειρά καταλήγει να χρησιμοποιείται ως term of endearment ως χαϊδευτικό δηλαδή ανάμεσα στον James και την Claire που στην πορεία γίνονται ζευγάρι. Και εδώ ερχόμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι λόγω μιας τηλεοπτικής σειράς, βλέπουμε μια λέξη που αρχικά είχε αρνητική χροιά να χρησιμοποιείται με άλλο τρόπο, να καταγράφεται στο μυαλό των τηλεθεατών ως κάτι θετικό και να αλλάζει η αντίληψη που αρχικά είχαν για αυτή. 

Άλλη μια απόδειξη ότι οι γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνέχεια αλλάζει και εξελίσσεται.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε και τη σωστή προφορά της λέξης από τον πρωταγωνιστή της σειράς.
Επιμέλεια: Κατερίνα Μίχα



Πηγές: https://www.oxfordreference.com/view/10.1093/oi/authority.20110803100442451

Τι σημαίνει η λέξη 'Sassenach' στη σειρά Outlander;  Τι σημαίνει η λέξη 'Sassenach' στη σειρά Outlander; Reviewed by Κατερίνα Μίχα on Ιουλίου 21, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων του The Language Adventures

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το blog ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Από το Blogger.