Ο θρύλος της κόκκινης κλωστής





Ένας αρχαίος κινέζικος θρύλος λέει πώς υπάρχει μια κόκκινη κλωστή που συνδέει αυτούς που είναι γραφτό να συναντηθούν. Η κλωστή αυτή μπορεί να τεντωθεί ή να μπερδευτεί αλλά ποτέ δε θα σπάσει.

Σύμφωνα με την κινέζικη μυθολογία υπάρχει μια θεότητα που ζει στο φεγγάρι και φέρει το όνομα Γιουέ Σιά Λάο Ρεν (月下老人 -Yuè Xià Lǎorén) . Το όνομα μεταφράζεται στα ελληνικά ως "ο γέρος άντρας που ζει στο φεγγάρι" και είναι ο θεός του γάμου και της αγάπης. Αν αυτός αποφασίσει ότι κάποιοι πρέπει να είναι μαζί τίποτα δε θα μπορέσει να εμποδίσει την ένωσή τους.

 Εμπνευσμένη από αυτό το θρύλο είναι η ιστορία που θα δούμε παρακάτω και τοποθετείται χρονικά στη δυναστεία των Τανγκ (18 Ιουνίου 618 - 4 Ιουνίου 907).

Μια φορά και ένα καιρό λοιπόν ένα αγόρι ονόματι  Γουέι Γκου (韋固 -Wéi Gù)  περπατούσε στο φεγγαρόφωτο όταν συνάντησε ένα γέρο να διαβάζει αφοσιωμένος ένα βιβλίο. Πλησίασε λοιπόν να μάθει τι ήταν αυτό που διάβαζε με τόσο ενδιαφέρον. Ο γέρος τότε του είπε: " Σε αυτό το βιβλίο καταγράφονται όλοι οι γάμοι του κόσμου". Τότε ο Γουέι Γκου τον ρώτησε:" Και αυτές οι κόκκινες κλωστές που έχεις στο σάκο με τα βιβλία σου τι είναι; "

Ο γέρος άντρας είπε με ένα χαμόγελο:

"Αυτές οι κόκκινες κλωστές δένονται (αόρατα) γύρω από τα πόδια του ζευγαριού. Με το που θα τυλιχθούν γύρω από τα πόδια ενός άντρα και μιας γυναίκας τότε ανεξάρτητα από τη σχέση που έχουν αυτοί οι δύο ή την απόσταση που τους χωρίζει θα συναντηθούν και τελικά θα παντρευτούν"

Το αγόρι ήταν σκεπτικό απέναντι σε αυτά που του έλεγε ο άγνωστος αλλά δεν μπορούσε να συγκρατήσει την περιέργειά του. Ήθελε να ρωτήσει και άλλα και για αυτό αποφάσισε να ακολουθήσει το γέρο στην αγορά ρυζιού που πήγαινε.

Φτάνοντας εκεί είδαν μια τυφλή γυναίκα να κρατάει το χέρι ενός μικρού κοριτσιού. O άντρας είπε τότε του αγοριού .

"Αυτό το κορίτσι θα γίνει στο μέλλον η γυναίκα σου."

Το αγόρι γόνος αριστοκρατικής οικογένειας περιφρόνησε τα λόγια του γέρου και διέταξε μάλιστα τον υπηρέτη του να σκοτώσει το κορίτσι προκειμένου να μη βγει αληθινή η πρόβλεψη. Ο υπηρέτης πλησίασε το κορίτσι και πρόλαβε να το κάνει ένα ελαφρύ κόψιμο με το μαχαίρι προτού το κορίτσι διαφύγει. Μέχρι να ολοκληρωθεί το περιστατικό ο γέρος είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

Χρόνια αργότερα ο Γουέι Γκου συνάντησε μια κοπέλα που ήθελε να παντρευτεί η οποία δεν ήταν άλλη από την κόρη του κυβερνήτη. Ήταν πολύ όμορφη αλλά είχε ένα σημάδι στο μέτωπό της ανάμεσα στα φρύδια της. Απορημένος ο Γουέι Γκου ρώτησε τον πεθερό του πώς η κοπέλα απέκτησε αυτό το σημάδι.

Ο πατέρας της κοπέλας του είπε πως στο παρελθόν όταν η κοπέλα περπατούσε με τη γκουβερνάντα της στην αγορά του Σονγκτσάνγκ κάποιος της επιτέθηκε με ένα μαχαίρι. Ο νέος έκπληκτος τότε ρώτησε: "Μήπως η γκουβερνάντα ήταν τυφλή;" "Ναι! Πώς το ξέρεις;'' ρώτησε ο πατέρας.

Ο νέος τότε διηγήθηκε στον πατέρα και την κοπέλα τη συνάντησή του με το γέρο. Εκείνη τη στιγμή ο Γουέι Γκου συνειδητοποίησε πως ο γάμος τους ήταν όντως προκαθορισμένος από τη μοίρα και τα λόγια του γέρου ήταν σωστά. Ο γέρος φυσικά δεν ήταν άλλος από το θεό του φεγγαριού. Το ζευγάρι έζησε ευτυχισμένο για πολλά πολλά χρόνια και δεν ξέχασε ποτέ να τιμά το θεό του φεγγαριού αφού εκείνος ήταν που τους έφερε κοντά.
Επιμέλεια:Κατερίνα Μίχα

Πηγές: http://www.visiontimes.com/2016/10/24/legend-about-the-god-of-marriage.html

Ο θρύλος της κόκκινης κλωστής Ο θρύλος της κόκκινης κλωστής Reviewed by Κατερίνα Μίχα on Ιουλίου 20, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων του The Language Adventures

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το blog ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Από το Blogger.